Wat is Cohousing?

In een cohousing woonproject heeft iedereen zijn eigen volwaardige woning of appartement. Elke woning beschikt over een leefruimte, een keuken (of kitchenette), één of meerdere slaapkamers en een badkamer.

Daarnaast zijn er altijd enkele gemeenschappelijke ruimten of voorzieningen die gedeeld kunnen worden. Meestal is er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte met een grotere (soms professionele) keuken, een gemeenschappelijke wasruimte, een atelier of fietsherstelplaats,... En niet te vergeten een gemeenschappelijke tuin. Deze gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen worden met de andere bewoners gedeeld en samen beheerd.

 

Samenwonen met anderen biedt voordelen. Zo kan je kosten besparen door bijvoorbeeld wasmachine, auto,... te delen met de medebewoners. Je hebt het genot van een grotere woning en groene omgeving, zonder zelf in te staan voor het volledige onderhoud. Je kan zelfstandig blijven wonen, zonder het gevoel te hebben geïsoleerd te wonen. Er is altijd wel een medebewoner in de buurt.